keskiviikko 1. elokuuta 2012

Lainapokkari

Canonilta lainassa ollut IXUS 510 HS lähti takaisin eilen. Testailin kameraa parin viikon ajan. Olen aina välillä miettinyt, olisiko minulla tarvetta kakkoskameralle. Minulla on ennestään 450D:ni lisäksi vanhempi IXUS, joka ottaa ihan hyviä kuvia. Huomaan kuitenkin, että järkkärin opittuani en malttaisi millään kuvata millään muulla. Pokkarithan ovat kehittyneet viime vuosina aivan huimasti, joten oli hauskaa ja hienoa saada kokeilla aivan uusinta uutta. 

Tämän kameran erikoisuus oli wifi. Tuskailtuani tänä kesänä kuvien siirtämistä kamerasta iPadille, kun unohdin välikappaleen kotiin, wifi kuulosti todella hyvältä. Kun sen kytkee päälle, kameralla otettuja kuvia voi katsella suoraan iPadilta tai iPhonelta Canonin appsin kautta. Kuvat myös tallentuvat laitteisiin, jos niin haluaa. Mitään välikappaleita ei tarvita, ainoastaan langaton verkko. Merellä tai muualla reissun päällä ollessa wifin voi tehdä itsekin luomalla puhelimesta yhteyspisteen, aina ei siis tarvitse etsiä "oikeaa" wifiä. Yhteyspiste tietysti edellyttää kunnon 3G:tä.

Hyvässä valossa kuvista tuli mielestäni teräviä ja laadukkaita.Kamerassa on monta erilaista asetusta, joilla kuviin voi tehdä efektejä. Tässä olen kuvannut Toy Camera -asetuksella.  


Tässä taas käytin Soft Focus -valintaa. 


En ole itse noin yleisesti kovin innostunut erikoisasetuksista. Jos haluan ottaa hipsterikuvia, käytän Instagramia. Itselleni siis tärkein ominaisuus on valovoima. Haluan ottaa valoisia ja teräviä kuvia. Kuvasin aluksi Program Automatilla (P) ja laitoin AV:hen plussaa yhden kolmasosan verran. Tämä on tavallisin asetukseni järkkärilläkin kuvatessani. Tällä kertaa täytyy todeta, että kamera oli minua viisaampi kaikin puolin. Täysautomaatilla ottamistani kuvista tuli kaikkein parhaita. Salaman kytkin pois, se oli ainoa itse tekemäni asetus. 

Kameran täysautomaatti oli mielestäni todella mainio ja älykäs. Se valitsi esimerkiksi makroasetuksen itselleen, kun toin kynsilakkapullon ihan lähelle linssiä. 


Tässä olen pehmentänyt reunoja miniatyyriasetuksella.  


Laivakoirakin pääsi testikuviin. Allaolevat kuvat olen ottanut myös täysautomaatilla. Valkoinen on valkoinen, eikä harmaa ja kuvat ovat skarppeja.Kenelle sitten suosittelisin tätä kameraa? Kenelle vain, joka haluaa ottaa kuvia "oikealla kameralla" kännykkäkameran sijaan, mutta postata kuvia kuitenkin vaikkapa Facebookiin tai Bloggeriin  tien päällä ollessaan. Ne, jotka ottavat mielellään erikoisempia kuvia, hyötyvät varmasti lukuisista erikoisasetuksista. Itse voisin ajatella tätä erityisesti reissukamerana, koska se on pieni ja kevyt. Moni nimittäin sanoo, ettei jaksaisi raahata järkkäriä. Silloin menee hienoinkin järjestelmäkamera hukkaan, koska paras kamera on se, jota pidetään mukana ja jolla oikeasti otetaan kuvia.

Minä olen sen verran hurahtanut omaan Canon 450D:heni, että jaksan oikeastaan aina ottaa sen mukaan ja kannan sitä mielelläni. Tosin täytyy sanoa, että kiinteän 50-millisen objektiivin kanssa sekin on järjestelmäkameraksi verrattain kevyt. Olen kesän mittaan yrittänyt analysoida sitä, minkälainen linssi olisi omiin tarpeisiini hyvä, jos haluan toisenkin objektiivin hankkia. Objektiivikuume meni jopa vähän ohitse, kun tykkään vaan niin f/1,8:n valovoimasta. Pitkän pähkäilyn jälkeen luulen, että seuraava objektiivini on joko tämä tai tämä. Noissa on aikamoinen hintaero keskenään ja aika näyttää, kumman sitten aikanaan hankin. Juuri nyt olen todellakin niin tyytyväinen kiinteäpolttoväliseen 50 mm f/1,8 -putkeeni, että kiirettä uuden hankkimiseen ei ole. Yksi juttu pitäisi tosin tehdä ihan asap. Se on koko kameran puhdistus. Tuntuu, että pölyä ja koirankarvoja on imeytynyt kennoon asti. Tämän puhdistuksen ajattelin jättää ammattilaisten tehtäväksi. Vinkkejä hyvistä paikoista saa antaa!

2 kommenttia:

  1. Mulla on ihan sama juttu... en millään malttaisi ottaa kuvia enää millään muulla, kun järkkärillä. Mulle on nykyään oikeastaan pienempi vaiva raahata sitä mukana, kuin saada huonolaatuisia kuvia :-) Tosiaan 50mm linssillä kamera ei edes tunnu niin kovin suurelta.

    Täytyy kyllä sanoa, että tämä sun kokeilemasi kamera näyttää olevan harvinaisen hyvä pikkukameraksi.

    VastaaPoista
  2. Maria: Sulla onkin niin upea kamera, että en mäkään laskisi sitä hetkeksikään käsistäni! :)

    Tää oli kyllä kiva, saattaa hyvillä mielin suositella.

    VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!