keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Makeover merenrannassa

Jotkut teistä saattavat ehkä tietääkin, että olen tehnyt joitakin vuosia sitten sivutyötä sisustussuunnittelijan assarina. Sitä kautta päädyin seuraavaan sivutyöhöni eli kirjoittelemaan sisustuslehtiin. Kumpaakaan en tee enää, mutta kavereiden sisustuksia puntaroin aina mielelläni ja autan heitä pohdinnoissa, jos apuni vain suinkin kelpaa. Tällä kertaa lupasin jeesata työkaveriani, joka tahtoisi uudenuutukaiseen ja moderniin omakotitaloonsa pikkuisen pehmeämpää tunnelmaa. Kuulemma sellaista kuin meillä on. (Isken tässä nyt kaksi kärpästä samalla iskulla ja esittelen verhomme, niistä nimittäin toivottiin postausta.)

Lähtötilanne eli talo itsessäänhän on aivan upea. Katsokaa, mitkä ikkunat! Kalusteet ovat oikein käyttökelpoisia, joten Katjan toivoma tunnelma saavutetaan suhteellisen pienillä teoilla. 
Itse aloittaisin siitä, että hankkisin uuden maton. Matto saisi olla niin suuri kuin mihin rahat riittävät (tai vastaavasti kätevä emäntä yhdistää kaksi mattoa), koska sen tulisi tavallaan sitoa olohuoneen kalusteryhmä kokonaisuudeksi. Sohvan ja nojatuolien sijoittelu on minusta hyvä - niistä voi katsella sekä takkaa, telkkaria että ulos. 


Stockmannin kauppaama Aalto-matto taitaa olla itse asiassa ihan sama kuin meilläkin. Että jos samaa tyyliä tahtoo, niin se on tässä. Jalat uppoavat pehmeään mattoon kertakaikkisen houkuttelevasti ja realisti koiraperheestä uskaltaa suositella vesipestävää mattoa myös lapsiperheeseen. Lämpimään taittava harmaa sävy vetää yhteen lämpimänsävyisen lattian ja viileämpään taittavat kalusteet. 


Saman valmistajan beige Aalto-matto on toinen vaihtoehto. Näiden mattojen väri on luonnossa hiukan kirjavampi kuin kuvissa, mikä tekee sen, että lika ei näy helposti. Tiedän, koska tämä sävy on meillä makkarissa. Matot kannattaa kuitenkin mallata paikan päällä, koska vain tällä tavalla oikeasti näkee, sopivatko ne yhteen kalusteiden ja lattian kanssa. Yleensä mattoja myyvistä liikkeistä saa joko mallipalan tai koko maton kotisovitukseen.

Ostin omat mattomme aikanaan Keravan Bedmil-liikkeestä, jota suosimme assaroimani sisustajan kanssa. Bedmilin omistaja Merja kertoi silloin, että nämä matot suorastaan viedään käsistä ja niihin on oltu todella tyytyväisiä. Niitä meni useille meidänkin asiakkaillemme. Uskallan siis todella seistä kehujeni takana. Normaalisti sanoisin, että oman kotini tyyliin kuuluvat ehdottomasti runsaat verhot. Tässä talossa tilanne on kuitenkin ihan toinen - tuota ikkunaseinää olisi synti yrittää peitellä millään tavalla. Sen sijaan ruokailutilaan voisi laittaakin verhot tunnelmaa pehmentämään. Meidän kotimme kaikki sivuverhot ovat Stockmannilta. Makuuhuoneessa ovat nämä harmaat sivuverhot.
Olohuoneen verhoja en löytänyt Stockan sivuilta, mutta niitä myydään kyllä edelleen. Suosin itse muhkeita verhoja, jotka tuovat sisustukseen pienen ripauksen ylellisyyttä. En ole myöskään lyhennyttänyt verhoja, koska pidän ylipitkästä lookista. En kuulu siihen koulukuntaan, joka vaihtaa verhoja vuodenaikojen mukaan. Joskus saatan vaihtaa makuuhuoneen ja olohuoneen varhot päittäin, jos kaipaan vaihtelua. Kannattaa ostaa kerralla sellaiset verhot, joita rakastaa, niin sen jälkeen säästyy rahaa ja vaivaa. Verhotkin ovat yllättävän hinnakkaita, joten klassinen väri ja hillitty kuviointi ovat pop.   Pienemmällä rahalla valmisverhoja myyvät esimerkiksi Ellos ja Stockmann. Jos haluaa satsata enemmän, kannattaa suunnata Laura Ashleylle tai edellä mainittuun Bedmiliin. Ainoa kalustehankinta, jonka tekisin, on Elloksen sohvapöytä.


Rustiikkinen pöytä tuo modernille ympäristölle vähän vastapainoa ja pehmentää. Suureen olohuoneeseen sopivat suuret huonekalut ja pöytä tarjoaisi kaivattua laskutilaa. Lisäksi siihen voisi asetella kirjapinon, kukkamaljakon tai hurrikaanilyhtyjä ja mitä kaikkea muuta sitä onkaan, minkä touhukkaat ipanat voisivat vetäistä lattialle. Tähän tapaan:

Loppu onkin sitten ihan vain pikkujuttuja - massiivisia kynttilöitä (pienet tuikut vähän hukkuvat tuohon tilaan), kynttilälyhtyjä, raikkaita kukkia, rottinkikoreja, pehmeitä tyynyjä ja lämpöisiä torkkupeittoja. Esimerkiksi Riviera Maisonilla ja Flamantilla on kaikkea juuri tähän tyylilajiin uppoavaa. Rottinkikorien hankintaan Ikea ja Plantagen ovat lyömättömiä. Tyynyjä ja torkkupeittoja pitää tässä tyylissä olla paljon, eikä niitä tarvitse asetella mitenkään kovin huolellisesti. Esimerkiksi Lexingtonin sivuilta voi katsoa mallia. Joskus miehet voivat olla vähän tyynyhepuleita vastaan, mutta kun he ymmärtävät, miten hyvän päiväunistationin tyynyistä ja torkkupeitoista saa rakennettua, lamppu syttyy pään päällä. Jos joudut neuvottelemaan, lähesty siis asiaa tältä kantilta. Jätä kokonaan sanomatta, miten kivalta ne näyttävät, vaikka kuinka mieli tekisi. Ruokailuhuoneen seinälle Katja tuumasi canvas-taulua, joka varmasti sopisikin siihen hyvin. Toinen vaihtoehto voisi olla valokuvakollaasi. Perheen kauneimmat ja tunnelmallisimmat kuvat natsaavat yhteen, kun ne teettää mustavalkoisina ja laittaa seinälle samankaltaisissa kehyksissä. Seinälle, tuli siihen sitten canvas-taulu tai kuvakollaasi, voisi maalata tuollaisen suorakaiteen muotoisen "kehyksen". Näin kuvat tulisivat korostuneemmin esiin ja tunnelma lämpenisi.

Jos vieläkin tuntuu siltä, että lisää lämpöä kaivataan, ruokapöydän tuolit voi huputtaa. Kannattaa kokeilla, menisivätkö niiden päälle jopa ihan Ikean perushuput, jotka sopivat yllättävän moniin tuoleihin. 

Värien suhteen annan sen ikuisuusneuvon, että kannattaa pitää isoissa hankinnoissa paletti suht neutraalina. Lattia on tässä kodissa aika hallitsevan värinen ja lämmin. Jos sen lähelle sijoittaa kovin kylmiä sävyjä, ne voivat vähän pistää silmään. Jos joku hankinta tökkii heti sen kotiin tuotuasi, palauta se. Tilanne ei todennäköisesti korjaannu ajan myötä vaan pahenee. Jos kaipaa väriä, sitä saa helposti ja edullisesti kukkia ja sohvatyynyjä vaihtelemalla. Kukka-asioissa mahtavan iso saareke kannattaa hyödyntää. Siihen voi laittaa vaikka minkä vaasin, eivätkä lapset pääse (ehkä?) siihen käsiksi vielä muutamaan vuoteen. Toivottavasti tästä oli edes hippusen verran apua!

Osa linkeistä on mainoslinkkejä. Mattojen va verhojen kuvat Stockmann. 

26 kommenttia:

 1. NÄitä mä olen kaivannut sulta :D

  VastaaPoista
 2. Jälleen kerran...mukavan näköistä! Tuli mieleen ettet vain olisi ollut Iisa Strandin assarina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! En ollut, mutta olisin mielelläni voinut ollakin, Iisalla on just mun mieleinen tyyli! :)

   Poista
 3. Tyynyhepulivastaisuus on kyllä kovin tuttua! :D Mies aikoi tässä yksi kerta polttaa mun höyhentäytteiset sohvatyynyt, kun muutama höyhen oli joutunut hänen paitansa alle kutittelemaan. Uhkasin muuttaa kotoa, jos tyynyt joutuvat lämmikkeeksi. ;) Tyynyt ovat edelleen sohvalla, tosin harkitsen tiiviimpää kangasta sisätyynyjen päälle. Kompromissit rulaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, totta kai pitää tehdä kompromisseja, molempien kotihan siinä on kyseessä. :) Mutta ajattele, tyynyrovio! Mä olisin varmaan syöksynyt tuleen aarteitani pelastamaan. :D

   Poista
 4. Ihania vinkkejä, kiitokset tästä! Ja upeaa taloa olet päässyt stailaamaan...

  Matot on aika kinkkisiä just koon takia. Kaupassa tosi iso matto näyttää helposti nenäliinalta kotona. Meillä on esim olkkarissa 160x230 ja se on pienennäköinen.

  Amelie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on ja tässäkin tapauksessa voi olla, että joutuu laittamaan useamman maton tohon sohvaryhmän eten. Superisot pitää melkein teettää.

   Talo on kyllä upea! :)

   Poista
 5. Kiva aihe! Ihanaa, että läheisesi uskaltavat käyttää "ammattitaitoasi" :) On tylsää, jos kaunis tila pilataan kököllä sisustuksella (ei nyt sentään tässä tapauksessa). Mulla itsellä on ristiriitainen suhde sohvatyynyihin (ja oikeastaan sängyssäkin oleviin ylimääräisiin tyynyihin): ne näyttää ihanilta ja houkuttelevilta, mutta kuitenkin aina istuessa siirtelen niitä sivuun läheltäni. Tässä mielessä vähempi parempi mielestäni.. Tai saa niitä toki muutama olla, mutta ei sohvan täydeltä. Niin, että mahtuu mukaan :D

  Sun sisustustyyli on kyllä ihanan kodikas. Mä just viikonloppuna näyttlin miehellekin kuvia, et "kato tollai ja tollaiki vois laittaa" ja ihastelin teidän seiniä! Toi kuvakollaasi maalatulla pohjalla on kyllä ihan huippuidea! Se on pakko ujuttaa illalla miehen alitajuntaan!!! Vaikka itse suosinkin niukempaa (kylmempää?) linjaa, ihailen kyllä tyyny/vilttipehmoiluasi!

  Lumista loppuviikkoa! Kyllä se kevät hiljalleen tulee; tänään ei ole yhtään niin pimeää kuin eilen ;D
  -tintti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on kivaa, jos kysytään, mutta en koskaan tuputa mun apua. KUn makuja on kuitenkin niin monia ja jokainen tehköön kodistaan omannäköisensä. :)

   Ihanaa, jos olet saanut täältä ideoita ja inspiraatiota! Mulle tulee sellaisesta ihan älyttömän hyvä mieli, koska itse saan muista blogeista paljon ideoita. Kiva laittaa hyvä kiertämään. :)

   Ei ookaan, kymmentä yli neljä ei ollut vielä säkkipimeää! Woohoo!

   Poista
 6. Suun sisustustyyli on ihanan jenkkiläinen, sellasta itärannikon hillittyä charmia :). Mulla oli entisessä elämässäni aika samantyylinen sisustus, mutta miehen myötä ja toiveesta se on muuttunut modernimmaksi ja skandinaavisemmaksi, joten tollanen moderni omakotitalo meren rannalla sopisi meille paremmin kuin hyvin... Ja meillä mies siis tosiaan osallistuu aktiivisesti sisustamiseen, mitä en kylläkään olisi uskonut sen poikamiesboksin perusteella - se oli sisustettu tyyliin "tyhjistä kaljakoreista saa hyvän telkkaritason ja rullakosta kirjahyllyn" :D

  /Gitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, sitä mä tavoittelenkin, mutta vähän rajallisilla resursseilla. :D

   Mun miehellä on hyvä maku, mutta hän taas ei koe sisustamista itselleen niin tärkeäksi, että antaa mun huseerata ihan miten sattuu. :D

   Poista
 7. Hyvä postaus! Sisustustyylisi ja hauska tapasi kirjoittaa on saanut minut koukkuuntumaan blogiisi, vaikkei minusta purjehtijaa koskaan saakaan ;) Osaatko sanoa, paljonko nuo olohuoneen verhot suunnilleen maksavat Stockmannilla? Yritin niitä myös aiemmin etsiä stockan sivuilta ja petyin, kun en niitä löytänytkään. Stockaa ei tässä lähelläni ole, mutta jos ovat järkevän hintaiset, voisin pyytää ystävää seuraavalla reissullaan nämä tuomaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja kivaa kun kommentoit. Ei kaikista tarvitse purjehtijaa tullakaan, mutta joskus kannattaa kyllä kyläillä jonkun veneellä. ;)

   Mun ostaessani verhot ne olivat 99€/kpl, mutta hinta on noussut vuosien aikana ja vähän vastaavia selaamalla noilta sivuilta sanoisin, että hinta voisi olla 129 tai 139 euroa per yksi verho. Aikamoinen hinnannousu, muuten!

   Poista
 8. Kiva postaus, kiitos monista hyvistä ideoista! Myös oman kodin sisustusta haluaisin säätää vähän enemmän "itärannikon tyyliseksi" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiitos ja huippua, jos sait ideoita! :)

   Poista
 9. Ehdottaisin lisäksi pyöreälehtisempiä ja ehkä köynnöstäviä viherkasveja. Kun on muuten kulmikasta niin jukkapalmu yksinään on aika terävä.
  Ja samaa mieltä: pehmeyttä lisää shaaleilla ja huovilla.

  VastaaPoista
 10. Olipa inspiroiva kirjoitus, ja muutoinkin antoi tuoreelle lukijalle tietoa taustoistasi. Ilmankos innostun aina kirjoitustesi jälkeen kiertelemään kotia sisustusajatuksin. Niin ja odottelen juuri kuljetusliikkeeltä pakettia, jonka tilasin Triwalta miehelle synttärilahjaksi blogisi ansiosta.

  Siispä kiitos suuri vinkeistä ja ideoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihanaa, että mun jutuista on ollut hyötyä ja iloa. :) Tulin superhyvälle tuulelle.

   Tervetuloa vain, Avsa, toivottavasti viihdyt jatkossakin! :)

   Poista
 11. Mahtavia kuvia ja ihana tunnelma! Sinulla on mahtava tyyli, omanilainen;) Olen koittanut etsiä JUURI tuonlaisia verhoja kun teidän olkkarissa, kysyinkin sinulta aiemmin, mistä ne on:) Onko muuten se sama verho kun tuossa kuvassa, missä on kori lattilalla? Ovat kuulemma lopettaneet sen myynnin Stockalla :( Täytyy jatkaa etsimistä.

  Mukavaa kesän odotusta;) Kyllä se sieltä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kommentti! On sama verho. Höh, jos sitä ei enää olekaan. :( Olin haaveillut jossain vaiheessa ostavani vielä yhden, mutta vaaleansinisävyisen. Se oli superihana.

   Sitä samaa sulle, toivotaan, että pian! :)

   Poista
 12. Täälläkin on yksi aiemmin taustalla pysynyt lukija. En enää malttanut pitää sormia irti näppäimistöstä,sillä niin on kertakaikkiaan ihana sisustustyyli,elämäntyyli kuin pisteenä iin päälle, kaikki matkustus kertomuksesi. Olen vuosia etsinyt omaa tyyliä niin kotiin kuin päällenikin ja nyt voin kertoa sen löytäneeni. Kiitos, aivan loistavasta blogista. Täällä jokapäivä odotetaan, onko jotain uutta :) Vain rahaa puuttuu, mutta sitten pitää vain säästää. Mikä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta...

  Ihanaa kevään odotusta, kyllä ne lenkkipolut ihan varmasti vielä sulaa :)

  VastaaPoista
 13. No nyt vihdoin kommentoin tännekin :) ISOISO kiitos siis avusta, oot paras <3 Aalto- matto jo hankittu, löytyi 200x295 kokoisena, wippii, ja muutakin tuunaus-projektia ohjeittesi mukaan on suunnitelmissa, jee! Kyllä tästä vielä lämmin koti saadaan :)
  Joku kommentoi tuosta piikikkäästä palmusta, on muuten erittäin hyvä pointti, jota en ole aiemmin ajatellutkaan! Jukkis saa siis tehdä tilaa jollekin hieman pehmeämmälle kasville pian.
  Ihanaa kevättä Norppa, kohta te ootte jo merillä <3

  Katja

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!