Vastuullinen veneilijä


Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen Roope-lehti kolahti tämänvuotisen Roope-merkin kera postiluukusta viime viikolla. Liityimme PSS:n jäseniksi heti purjeveneen hankittuamme ja olemme olleet mitä tyytyväisimpiä palveluihin. Jätehuolto on järjestetty ainakin Saaristomerellä kerrassaan upeasti. Sen takia olikin masentavaa lukea tuoreesta lehdestä siitä, että Suomen rannat ovat täynnä muoviroskaa ja tupakantumppeja. Me suomalaiset olimme kunnostautuneet erityisesti tupakantumppien mereen viskomisessa - kymmentä neliömetriä kohden löytyi Suomessa 16 tupakantumppia. Siis kuusitoista! Vertailun vuoksi mainitsen, että Viron vastaava luku on 0,4 ja Ruotsin 0,3. Mitä ihmettä?

Tupakantumpeista liukenee veteen vaarallisia aineita ja ne imeytyvät vedessä eläviin organismeihin. Toinen iso ongelma on muovi. Eläimet voivat sotkeutua muoviin ja ne voivat syödä sitä, koska luulevat sen olevan ruokaa. Kaikkia haittavaikutuksia ei vielä tunneta. Itsekseen tupakantumpit ja muovi eivät mereen päädy, vaan jokuhan ne sinne heittää. Minusta on jotenkin täysin käsittämätöntä, että meille on annettu tällainen upea luonto, vertaansa vailla oleva saaristo ja monimuotoinen eläinkunta, mutta emme edelleenkään vuonna 2013 osaa kunnioittaa ja suojella niitä. Veneilijät tuntuvat noin yleisesti olevan suhteellisen ympäristötietoista ja vastuullista porukkaa sen perusteella, mitä satamissa näkee. Sen vuoksi olinkin niin yllättynyt. 

Meillä on muutamia ympäristöön liittyviä periaatteita, joita toteutamme vesillä liikkuessamme. Purjeveneessä on eräs etu - tuulivoimalla pääsee. Niinpä ajelemme purjeilla aina kun vain voimme ja panttaamme uusiutumattoman luonnonvaran käyttöönottoa. Jätteet kierrätetään PSS:n pisteissä ja ne jätteet, joille ei juuri siitä satamasta, jossa ollaan, löydy omaa astiaa, kuljetetaan mukana niin kauan, että sopiva löytyy. Joskus tästä seuraa koomisiakin tilanteita. Esimerkiksi Jussarössä ei ole jäteastioita. Olisinpa tiennyt tämän, kun keräsin Laivakoiran kakat rantakalliolta pois. Niinpä veneessä kulki mukana pussillinen sitä itseään siihen saakka, että pääsimme sellaiseen satamaan, jossa roskis on. Meidän septiämme ei edes voisi tyhjentää mereen, mutta muutenkin olisi itsestäänselvää, että se tankki tyhjennetään ainoastaan asianmukaiseen säiliöön. Septitankin tyhjentäminen on aina vähän ällöttävää, mutta PSS:n imutyhjennyslaitteet haisevat yllättävän vähän, eivät oikeastaan ollenkaan. Pyrimme myös välttämään kertakäyttöastioita. Tiskivedet imeytetään aina maahan, jos harmaaveden keruupistettä ei ole. Laivakoira ystävällisesti hoitaa usein astioiden esipesun, joten lika ei onneksi ole tiukassa, eikä tiskivesiä tarvitse vaihtaa montaa kertaa. :D Peseytymisaineissa olen yrittänyt löytää mahdollisimman ympäristöystävällisiä sellaisia. Minkälaisia ympäristövinkkejä teillä on? Muistelen, että joku kirjoitti viime vuonna kerrassaan mahtavasta harmaaveden keruujärjestelmästä omassa veneessään. Olisikohan se ollut Merenneito?

Roope-lehden pääkirjoituksessa todetaan, että lähitulevaisuuden suurin haaste on kerätä rahoitus uusiin huoltoaluksiin. Haluaisinkin kannustaa kaikkia vesilläliikkujia, jotka eivät vielä ole Roopen kavereita, liittymään PSS:n jäseniksi. Yhdistys tekee valtavan arvokasta työtä valtavan arvokkaiden vesistöjemme eteen. Jäseneksi pääsee liittymään täältä

Oma ympäristöhaasteeni tälle vuodelle on se, että minun jäljiltäni luontoon, jossa kuljen, ei jää yhtään roskaa. Vien siis mennessäni muidenkin jätteet, jos niikseen tulee. Keräilen täällä kotinurkilla aina välillä roskia maasta ja kuljettelen roskikseen. Omaa venettä on tietysti vähän nihkeää ladata täyteen muiden roskia, mutta ajattelin kulkea vararoskis taskussa saaristossa aina silloin, kun olen sellaisessa paikassa, josta Roope-piste löytyy. Ottaako joku muu saman haasteen vastaan?

Käytin postaukseni lähteenä Roope-lehden uutta numeroa. 

Translation: This summer I intend to collect other people's trash as well as my own. I can not believe the amount of waste thrown into the sea. So I'm taking on a little challenge to do my part. 

Kommentit

  1. Juuri näin! Minä olen tässä ehdottomasti mukana, vaikka venettä ei olekaan vielä ;) Puhdistan sitten vaikka tuota omaa rantakaistaletta tuolla huolella. Kotitalon lähettyvilläkin harrastan tuota samaa, nostelen roskia roskiin, mutta mieheni kunnostautuu tässä vielä vielä paremmin, arvostan.

    Se tosissaan on aivan uskomatonta, että 2000-luvulla tällaista asiaa joutuu vielä pohtimaan :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, musta on täysin käsittämätöntä, että maassa, joka pitää itseään sivistysvaltiona, heitellään roskia ihan sinne sun tänne. Olen muutaman teinin asiasta ripittänytkin, mutta kyllä valitettavasti kaikenikäiset osaavat.

      Poista
  2. Ajankohtainen kirjoitus, kiitos! Syy siihen, miksi tupakantumppeja löytyy Suomen rannikolta valtaisasti verrattuna naapureihimme ei välttämättä ole suomalaisten tapa sauhutella ja roskata muita innokkaammin, vaan Itämeren ja Suomenlahden vedenkiertojärjestelmä, joka kuljettaa ravinnepäästöt (sekä kaikenlaisen virtojen mukana kelluvan jätteen) Ruotsin ja Viron rannikon edustalta meidän harmiksemme. Tästä syystä suomalaiset ovat profiloituneet esim. Viroa innakkaammiksi Itämeren pelastajiksi, koska Viron rannikolta "ongelmat" huuhtoutuvat muualle. Aurinkoista päivää!

    -Anna C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, no tuo tietysti selittääkin asiaa, kyllähän se aika hurjalta muuten tuntuisikin.

      Sitä samaa sinne!

      Poista
  3. Ihan totta joka sana! Minä en voi käsittää, että luontoon heitetään roskaa. Jos limupurkin jaksaa luontoon kärrätä, jaksaa sen varmasti tyhjänä tuoda myös pois. Toivottavasti lapset oppivat paremmin kuin me vanhemmat, jos nyt ikääkään on syyttäminen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy toivoa, että seuraava sukupolvi olisi viisaampi! Muistan kuulleeni jostain tutuntutusta, jonka mielestä oli täysin ok kipata rikkinäiset ja uusittavat kodinkoneet läheiseen järveen. Sellainen ei kai onneksi tulisi enää kenellekään mieleenkään...

      Poista
  4. Loistava kirjoitus tärkeästä aiheesta! Olen mukana haasteessasi (aiemminkin olen tätä tehnyt), mutta kiinnitän siihen taas erityistä huomiota. Aivan uskomatonta, tuo tupakantumppien määrä täällä! Nyt kaikki tupakoitsijat herätys! Meillä pyritään myös välttämään kertakäyttöastioita niin veneessä, kuin lastenjuhlissa kotona. Milloinkahan Jussarön saarelle saadaan jäteastia? Toivottavasti pian.
    Kivaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätehuolto Jussarössä olisi kiva, mutta tuo moka meni kyllä ihan omaan piikkiin, ihan selvästihän siellä ilmoitettiin, että roskiksia ei ole. :D

      Poista
  5. Tylsää, että suomalaisetkin ovat menneet roskaajien joukkoon mukaan... :( Todella ikävää! Kun on itse elänyt maassa, missä on reippaasti enemmän porukkaa ja roskia viskellään sinne tänne, kun kukaan ei välitä niin se on surkeaa ja masentavaa. Jokainen voi tosiaan omalla toiminnallaan parantaa asioita. Lapsillekin opetan, että roskia ei saa laittaa muualle kuin roskiin ja kotona kierrätetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ON surkeaa ja masentavaa! Ja niin turhaa! Asennekasvatus onkin tosi tärkeässä asemassa.

      Poista
  6. Ah, lempiaiheitani :)

    Jos viittasit harmaavedenkeruujärjestelmään "perheveneessämme", niin siinä on tiskialtaan poistoputkeen asennettu kolmitiehana, jonka avulla tiskivesi lasketaan irralliseen kanisteriin ja kannetaan siinä kauas rannasta imeytymään maahan.

    Olen mukana toisten roskien keräilyn haasteessa. Usein on tehnyt mieli ottaa niitä mukaan, mutta en ole ollut varautunut roskapussilla. Ihan kaikkea ei viitsi paljain käsin puhtaaseen taskuun tunkea. Me olemme myös aika absoluuttisen ehdottomia siinä, ettei mitään jätetä luontoon niin kotimaassa kuin reissatessakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No taisin viitata, hieno systeemi!

      Joo, paljain käsin ei todellakaan aina viitsi, mutta onneksi roskapussi menee aika pieneen tilaan. Ja tosiaan, ei tulisi pieneen mieleenkään jättää luontoon mitään!

      Poista
  7. Mä olen aika kokenut roskien kerääjä. Nyt vaan piti vähän rajoittaa, sillä lapseni 4 v haluaa myös osallistua samaan. Muuten hyvä, mutta kun toisella ei ole vielä niin paljon älliä päässä että osaisi varoa esim. lasinsiruja kuin montaa muutakin asiaa, olen päättänyt että harrastan tätä ympäristösiivousta vain yksin ollessani.

    Tai kokenut ja kokenut. Meidän perheessä on 3 henkeä, joten kerään 2 roskaa jokaiselle, eli yht 6, vähintään. Ikävä kyllä tämän asian tekemiseen ei paljoa aikaa mene. Varsinkin nyt kun lumat pakenevat maasta aikamoista vauhtia, esille tulee aikamoisia roskakasoja. Ja tämä on pientä. Odotetaan kuun loppuun ja kaupungin peittää roskamatto.

    Roskien keräämisestä, saan usein aika paljon ihmisiltä outoja katseita kun roskia kerään. Siis ei mitenkään rohkaisevia vaan noloja. Mutta onneksi olen sen verran iso tyttö etten muitten katseista välitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, pikkuiset on aina valmiina auttamaan. Söpöä!

      Ihmeellisiä nuo ihmiset, sehän on mahtavaa, jos joku jaksa kerätä muidenkin roskia. Haha, mä varmaan toivottaisin mokomat tuijottelijat itsekin hommiin. :D

      Poista
  8. Mä olin kerran kuuntelemassa Pata Degermania. Hän piti mielenkiintoisen luennon matkastaan Mount Sisulle Etelämantereella. Siellähän pitää roudata kaikki pois mitä tuokin. Siis kaikki. Ajattelen aina, että jos kaverit roudaa omia skeidoja myöten kaiken takaisin infernaalisissa olosuhteissa, niin kyllä meidän saaristossa liikkujien pitää pystyä tekemään sama hieman helpommissa oloissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kanssa ollut joskus kuuntelemassa häntä, onpa inspiroiva tyyppi! Mulle jäi erityisesti mieleen se power hour ja sitä olen yrittänyt soveltaa omassakin elämässä.

      Ja joo, tuosta saa ihan hyvin referenssiä. Että eipä se roskahuolto nyt todellakaan niin vaikeaa ole, etteikö sitä voisi jokainen tehdä!

      Poista
  9. Onnistuin bongaamaan tuon saman ikävän uutisen siitä, miten meidän rannat ovat huonossa kunnossa. Roope-lasku tuli taas maksettua vaikka täällä Näsijärvellä noita keräyspisteitä ei oikein ole. Tulee aina tuotua omat roskat takaisin mukanamme mutta on myös kiva tukea tuota hyvää toimintaa. Ehkä tännekin jossain vaiheessa saadaan muutama keräyspiste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllähän yhdistykseen voi kuulua, vaikka ei itse veneilisikään. Vesistöjen suojelu on varmasti kaikkien etu ja asia - niitä kun meillä Suomessa riittää.

      Poista
  10. Meilläkin on mies monesti puhunut, että pitäisi liittyä tuohon PSS, mutta aina se on jäänyt. Oli siis hyvä muistutus taas asiasta, joten jospa nyt! :-) Harmittaa kanssa itseä tuo roskaaminen ja erityisesti vielä se, että lasia hajotetaan luontoon!!! Se kun ei maadu siinä 500 vuodessakaan ja pahimmillaan se on sitten jonkun ihanan nelijalkaisen tassunpohjaa repimässä. Lasia tulee siis aina mahdollisuuksien mukaan kerättyä mukaan ja toki muitakin roskia jos sellainen tilanne kohdalle osuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt sitten! :) Jätehuolto on niin mahtavaa, että se on joka pennin väärti ja mun mielestä suorastaan vähän velvollisuuskin. Ja lasista mäkin saan superraivarit erityisesti. :( Miten kukaan voi olla niin urpo?

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)