tiistai 9. joulukuuta 2014

Skål jollekin uudelle

Yhteistyössä Cousiño-Macul-viinitalon kanssa



Viime sunnuntaina olimme ystäväni ja työkaverini Nooran ja hänen avomiehensä luona sunnuntailounaalla. Olimme saaneet Cousiño-Maculin viinitalolta Antiguas Reservas -viiniä maisteltavaksi ja toiveen pohtia jotain pientä purtavaa viinin kanssa nautittavaksi. Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon on klassinen lihaviini. Sen seurassa viihtyvät reilut pihvit, riista ja poro. Se on myös mainio kumppani kypsille ja voimakkaille juustoille. Tällaisen briiffin pohjalta Noora alkoi miettiä, minkälainen olisi hyvä menu. Sovimme työnjaosta - minä hoitaisin yleissälän eli pullojen availut, pöydän kattamisen ja kuvaamisen. Noora taas vastaisi ruokapuolesta. Kumpikin saisi siis mieleistään tekemistä. Pyörittelimme päässämme ajatusta rennosta kaveriporukan juhlalounaasta tai -illallisesta. Se voisi kenties ajoittua tapaninpäivälle, kun perinteinen jouluruoka ei ehkä olisi enää se mieluisin vaihtoehto, mutta olisi kivaa syödä vielä jotain jouluvivahteista. 




Näissä tunnelmissa vierähti siis sunnuntai ja kävimme pöytään juuri sinisen hetken koittaessa. Viini kaadettiin laseihin ilmaantumaan jo hyvissä ajoin ennen ruuanlaiton aloitusta ja tämän suosittelen kyllä tekemään. Antiguas Reservas on ehdottomasti parhaimmillaan reilusti dekantoituneena. Viini on 100% Cabernet Sauvignon -rypäleistä ja tässä seikassa piilee muuten yksi yllättävä, hyvä asia. Itselläni on ainakin joskus punaviinien kanssa hieman hankalaa, kun joku hyväkin viini saattaa aiheuttaa jo puolestakin lasillisesta ihan kamalan päänsäryn. Eräs asioista hyvin perillä oleva lähde vinkkasi silloin, että kannattaa kokeilla uuden maailman viinejä, joissa on käytetty vain yhtä rypälettä. Hänellä oli joku aivan järkevä perustelukin tähän, mutta sitä en valitettavasti enää muista. Oli miten oli, Antiguas Reservas on napakymppi myös tässä mielessä. Ja kuinka ihanalta se maistuikaan!



Mitä me sitten söimme? 
Noora: "Menu on yhdistelmä lapsuudenkotini muistoja. Alkupalat ovat perheemme joulupöydän vakioita, joita lapsena kävimme salaa napsimassa ennen vieraiden saapumista. Pääruoan pihvit ja vihreä salaatti ovat perheemme perjantaitraditio: joka perjantai syötiin pihvejä salaatin ja tuoreen patongin kera, vanhempana kylkeen sai lasin punaviiniä. Pekonilla höystetyt pavut ovat olleet perheen keittokirjassa vuoden 1998 Espanjan lomasta lähtien, äitini taisi inspiroitua paikallisesta tapas-menusta. Jälkkäri on omaa käsialaani, halusin raikkaan, mutta makean jälkiruoan. Ja tiesin, että viimeistään tällä jälkiruoalla olen voittanut vieraat puolelleni."


Alkupalat

Leipäjuustoa viikunahillolla 

Leikkaa piparimuotilla leipäjuustosta tähtiä, sydämiä tai muita jouluisia kuvioita. Lisää nokare viikunahilloa. 
Pateeleivät 
Paahda paahtoleipää, leikkele muotilla reunat pois, levitä pateeta leivälle ja koristele persiljalla.

Tarjoile pienten cocktail-suolakurkkujen ja mustaherukkahillon kanssa. 

Sinihomejuustolla täytetyt taatelit 
Leikkaa taatelit kahtia, levitä taatelin väliin sinihomejuustoa ja asettele kauniisti tarjoiluvadille. Koristele vaikkapa viikunoilla.





Pääruoka 
Vihreät pavut pekonilla ja valkosipulilla

Keitä papuja hetki, kunnes pavut ovat hieman pehmenneet. Paista valkosipuli pekonin kanssa, lisää pavut ja anna lämmetä. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. 

Vihreää salaattia Safkaa-salaattikastikkeella 
Sekoita kulhossa erilaisia vihreitä salaatteja ja kevätsipulia, lisää joukkoon maailman paras salaattikastike 

Pihvit 
Laiska pyytää lihatiskin myyjää leikkaamaan pihvit todella ohuiksi, jolloin paistamiseen menee vain minuutti per puoli ja uunia ei tarvita. Mausteeksi riittävät pippuri ja suola.

Tarjoa pääruoan lisukkeena aitoa voita ja tuoretta maalaisleipää.
Jälkiruoka
Joulujätski

Murskaa kupin tai mukin pohjalle pipareita, annostele päälle Ainon Karpalo & Kinuski –jäätelöä, koristele karpaloilla ja toffeekastikkeella.

Olette varmasti huomanneet, että Nooran nimi on alkanut esiintyä blogissani aina silloin tällöin. Olemme käyneet kuvaamassa, suunnitelleet matkaa yhdessä ja roikkuneet after workeilla. Meitä yhdistävät monenlaiset asiat - rakkaus kuninkaallisiin, matkustamiseen, hyvään ruokaan ja juomaan, sporttaamiseen, blogeihin ja tyyliin. Tiedätte myös, että olen tämän vuoden aikana pohdiskellut blogin tulevaisuutta. On tehnyt mieli tehdä jotain uutta, tällä konseptilla on nyt menty aika pitkään. Niinpä olemme Nooran kanssa päättäneet yhdistää innostuksemme ja voimamme. Ensi vuoden alusta bloggaamme yhdessä, uudessa osoitteessa. 

Tämä blogi jää kyllä paikalleen ja luettavaksi, mutta ei enää päivity. Uuden osoitteen saatte sitten lähempänä, mutta siitä, mitä tuleman pitää, voin vinkata jo nyt. Minun juttuni jatkuvat aiheiltaan samoina kuin tähänkin saakka - vaatteita, sisustusta, matkailua ja hölönpölöä ja kesäaikaan tietysti (toivottavasti tätä vuotta enemmän) purjehdusta. Noora taas bloggaa juoksemisesta ja sporttailusta muutenkin, ruuasta, resepteistä, ravintoloista, matkustamisesta ja varmasti vielä vaikka mistä. Myös prinsessaperjantaita kaipaamaan jääneet saattavat löytää edestään iloisen yllätyksen. 

P.S. Sitten olisi vielä yksi juttu, kun siitä dekantoimisesta oli puhe... (Toki Decanterista löytyy muutakin kuin dekanttereita.) 

Tämä Chilen vanhin viinitalo nimittäin fiilistelee nyt joulua. Alkon vakiovalikoimasta löytyvä Cousiño-Macul Antiguas Reservas (tuotenumero 459827, hinta 12,48€) on runsas ja herkullinen punaviini kynttilöiden valaisemiin iltoihin kaikille joulua odottaville viininystäville. Hashtagaa Instagramissa kaunein joulutunnelmainen viinikuvasi #jouluviini #antiguasreservas #viikonviini ja osallistu Decanterin 50€ lahjakortin arvontaan!

Kilpailuaika 8.-21.12. ja palkinto arvotaan 22.12. Palkintona Decanterin lahjakortti, arvo 50€. Decanter -myymälöistä sekä nettikaupasta www.decanter.fi saat parhaat viini- ja keittiötarvikkeet.

27 kommenttia:

  1. Tuollaiselle tapaninillalliselle tulisin mielelläni (jos en olisi Ranskassa... ;) Onnea uuteen blogielämään teillem molemmille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella ihana illallinen, viini ja ruoka menivät täydellisesti yhteen. :)

      Kiitti!

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä ja onnea muutokseen!

    VastaaPoista
  3. Onpa kiva juttu - uusi työpaikka toi sinulle paitsi uusia haasteita, myös hyvän ystävän ja blogillekin uutta suuntaa! Onnea molemmille! Pysyykö blogin nimi samana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sano muuta! On kyllä ollut hyvä vuosi kaikin puolin. :)

      Ja kiitti! Blogin nimi muuttuu kuvaamaan meitä molempia.

      Poista
  4. Upeita kuvia! Innolla jo odottelen mitä kaikkea uusi bloginne tuo tullessaan. :)

    VastaaPoista
  5. Hienoa Norppa. Happy for you! Onnea tulevalle. Olen jännittänyt mitä tuleman pitää. Tämä oli hyvä uutinen ja innolla odotan yhteistä blogianne. Jei! Terkuin Salla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiitos! Mäkin luulen, että tästä tulee hyvä. :)

      Poista
  6. Hyvältä kuulostaa :) Juokseminen ja reseptit kuulostaan loistavalta kaiken muun lisäksi, joten innolla odotellaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kivaa kun miellyttää. :) Noi kaksi aihetta on sellaisia, joista en kirjoita, mutta joista toivotaan kuitenkin aina silloin tällöin kirjoitettavan, niin ajattelin, että tää olisi täydellinen yhdistelmä.

      Poista
  7. Kuulostaapa muuten loistoidealta, innolla uutta odottaen! Itse olen pähkäilyt blogin kirjoittamista jo pitkään. Kirjoitankin jo vähän niinkuin päiväkirjana itselle, mutta en ole avannut sitä vielä yleisölle :) Noin se olisikin kivaa, kirjoittaa jonkun kanssa, niin eipä olisi ajallistakaan painetta. Ihana menu, leipäjuusto-alkuruuan omin heti omalle viikon päästä koittavalle sunnuntai-brunssille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi aikapainejuttu on yksi tosi merkittävä syy tähän muutokseen. Eli tiedän! :) Ja mahtavaa, jos löytyi heti reseptivinkki!

      Poista
  8. Kuulostaapa kivalta! Ihana illallissuunnitelma teillä, ja mielenkiinnolla odotan blogin uusia tuulia. On aina hienoa, kun huomaa, että missä elämänvaiheessa hyvänsä voi löytää uusia ystäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hienoa, kun ei se ystävystyminen aina ihan simppeliä ole. :) Ja oli kyllä todella ihana tämä ateria, viini ja ruoka menivät niin täydellisesti yhteen!

      Poista
  9. Onnea tuplanoora-blogille (mikä sen virallinen nimi sitten onkaan). Muistattehan nyt alussa ja sovussa ollen tehdä kirjallisen sopimuksen miten blogiin panostetaan, miten sen tuotot ja hyödyt jaetaan ja miten siitä voi toinen irtautua. Kannattaa myös sopia kumpi tekee blogiin liittyvät päätökset tai miten ne tehdään. Kuvien tekijänoikeuksistakin kannattaa samalla sopia.

    Innolla ja mielenkiinnolla odotan miten lempiblogini kehittyy ja uudistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistetaan! Tai siis mä huithapeli en varmaan muistaisi, mutta onneksi kaimani on just niin särmä tyyppi, että muistaa tällaiset. :)

      Ja kiva kuulla! Mä itse toivon, että sen lisäksi, että tulette saamaan enemmän sisältöjä yhdessä paikassa, niin tutustutte uuteen mahtavaan tyyppiin ja ehkä löydätte mustakin jotain uusia puolia. :)

      Poista
  10. Kaunis kattaus ja herkullisen kuuloinen menu. Onnea uusiin tuuliin! Innolla odotan uutta. Juristin siskona yhdyn edelliseen, selkeät sopimukset eivät ole turhia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Oli kyllä todella herkullista! Ja joo, näinhän se on. :)

      Poista
  11. Voi ei! :( Olisit vaan jatkanut samalla mallilla, nyt ihanin blogi huononee roimasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ööö, kaikella kunnioituksella, eikö tällaiset lausunnot kannattaisi antaa vasta sitten, kun on nähnyt?

      Poista
  12. Ihanan näköinen menu! Mutta näinkö oikein, alkudrinkkinä Blossa+cava..? Jouluinen Kir Royal-versio? Toimiko? :) /Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä megaihana menu! Ja joo, kokeiltiin ihan randomilla heittää vähän alkoholitonta glögiä pohjille. Toimi tosi hyvin. :)

      Poista
  13. Tämä blogisi on ollut mukava ja aiheet kiinnostavia. Kiitokset tästä! Odottelen mielenkiinnolla tulevaa.

    VastaaPoista
  14. Onnea uusiin tuuliin! Kiva nähdä mitä kaikkea ne tuovat tullessaan.

    Erityisesti tuo prinsessaperjantain ystäville kiva yllätys: mitä, kerrohan heti ;) , kivaa!! Just mietin miten ihana prinsessaperjantai oli, kun mietin blogisi alkuaikoja. Ymmärrän kyllä täysin syyt, miksi siitä luovuit. Mutta kiva se oli! Joten odotan innokkaana tulevaa .♡

    Tyytyväinen olen, kun ihana Laivis jatkaa vilahtelujaan.

    t. Sari

    VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!